Featured

Oproep!

Heb jij ook iets te vertellen over de scheiding van je ouders? Of ken je iemand die wel bij KANS! zou passen?
Heb je tips of advies voor anderen?
Wil jij ook graag ervaringsdeskundige worden van KANS!? Ben je tussen de 18 en 26 jaar? Zin om samen te werken met ons al professional? Zou je onze jongeren willen inhuren om hen te laten getuigen over hun ervaringen?


Stuur ons een bericht via Instagram, Facebook of mail naar kinderenadviserennascheiding@outlook.com.

Want verhalen delen helpt!

Boekvoorstelling EHBO ouders uit elkaar

Wat een mooie avond! ❤️Gisterenavond waren we te gast op de boekvoorstelling van Marijke Umans. De getuigenissen van enkele jongeren werden opgenomen in het boek. Marijkes boek vertrekt vanuit het alfabet waar er bij elke letter meerdere woorden worden uitgelegd. Louise De Vos en Lauren De Kerf vertelden hun beleving van enkele ‘letters’ van het ‘scheidingsalfabet’ met hun verhalen. Ook onze kinderrechtencommissaris van het Kinderrechtencommissariaat was aanwezig en ook zij kaartte het belang aan met enkel quotes uit het boek. Zo werd (nog maar eens) duidelijk hoe waardevol het boek is voor kinderen en jongeren. Tijdens de receptie achteraf hadden we enkele mooie gesprekken en kwamen we in contact met heel geëngageerde mensen die hopelijk nog in de toekomst iets voor KANS! kunnen betekenen. 👏

PS: nog op zoek naar een cadeautje met de feestdagen? 🌲 Zo’n boek dat iédereen thuis moet hebben? Zoek niet langer! 🔥

Jaarverslag kinderrechtencommissariaat

Jaaahaaaa! Zie ze shinen! 🤩 Enkele jongeren van KANS! werden vandaag geïnterviewd door de enige echt Kristel Verbeke in het Vlaams Parlement. Maar wat NOG beter is, is dat we mee een stem hebben kunnen geven vanuit de jongeren op de presentatie van het jaarverslag van het kinderrechtencommisariaat. 🙌👏

Ben je benieuwd naar de presentatie van het jaarverslag? En naar het interview met onze jongeren (vanaf 1u10). Je kan hier de replay bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=l1RwlPC-Zmc

SPLIT: podcast De Warmst Week

Hoe vier je Kerstmis als je op twee plaatsen tegelijkertijd moet zijn? Wat is een ‘wisseloutfit’? En elke week je koffers pakken… Word je dat na een tijdje niet beu? Emma Bale, zelf kind van gescheiden ouders, nodigt in de nieuwe VRT MAX-podcast Split elke week twee bekende gasten uit. Ze delen niet enkel een stuk taart, maar ook het verhaal van hoe zij de split van hun ouders ervaren. Want hoe ga je om met het leven in twee verschillende werelden? En kan je überhaupt opgroeien zonder zorgen als je ouders gescheiden zijn? Speciaal voor De Warmste Week delen onder meer Francisco Schuster, Gloria Monserez, Willem De Schryver, Zita Wauters en Berre hun verhaal.

PERSBERICHT: verwelkoming ambassadeur OSKI & samenwerking CAW De Kempen

Zanger, rapper en producer OSKI zet zich in als ambassadeur van KANS!: “Mijn ouders scheidden toen ik 8 was en ook al is de scheiding goed verlopen, het heeft wel een impact op je leven.”

Zanger, rapper en producer OSKI zet zijn schouders onder KANS! (Kinderen Adviseren Na Scheiding), een vzw die kinderen van gescheiden ouders koppelt aan ervaringsdeskundige jongeren waar ze bij terecht kunnen. “Het thema scheiding ligt me nauw aan het hart,” vertelt OSKI, de 19-jarige zoon van Tine Embrechts. “Mijn ouders scheidden toen ik 8 was en ook al is de scheiding goed verlopen, het heeft wel een impact op je leven. Ik vind het belangrijk dat kinderen hun ervaringen kunnen delen met andere kinderen. Uit eigen ervaring weet ik dat spreken met buitenstaanders over wat er thuis gebeurt niet zo evident is.”

OSKI is niet de enige die al op jonge leeftijd te maken krijgt met een scheiding. 1 op 3 kinderen in Vlaanderen leeft met gescheiden ouders. Alleen al in 2022 waren er 10.523 echtscheidingen in het Vlaamse Gewest. Ex-partners kunnen rekenen op heel wat professioneel aanbod om deze moeilijke periode door te komen. Voor kinderen was dat aanbod nog beperkt. Dankzij KANS! krijgen nu ook de kinderen een prominente plaats in dit verhaal.

“Ik vind dit project erg waardevol en hoop een belangrijke schakel te kunnen zijn tussen de
jongeren en KANS!” vult OSKI aan. “Ik voel me vereerd dat ik iets kan betekenen en een
aanspreekpunt kan zijn voor anderen.”

Online buddyprogramma in de maak

Geïnspireerd door de Nederlandse organisatie Villa Pinedo, geeft KANS! kinderen met gescheiden ouders herkenning, erkenning, hoop en perspectief. Zo kunnen kinderen met gescheiden ouders weer gewoon kind zijn. Samen met CAW De Kempen ontwikkelt de organisatie een online buddyprogramma. Jongeren van 10 tot 23 jaar (Bobby’s) worden hierin gekoppeld aan jongvolwassen en getrainde ervaringsdeskundigen van 18 tot 26 jaar (Buddy’s). Zo hebben ze een betrouwbare steunfiguur om op terug te vallen.

KANS! en CAW De Kempen: 1 + 1 = 3

Als een van de 11 Centra voor Algemeen Welzijnswerk, staat CAW De Kempen klaar voor alle mensen in het arrondissement Turnhout. Iedereen met vragen rond welzijn kan terecht bij de organisatie. Specifiek rond scheiding, biedt CAW De Kempen al langer een uitgebreid ondersteuningsaanbod aan waar gezinnen gebruik van kunnen maken. Zo kan je bij CAW De Kempen onder meer terecht voor psychosociale begeleiding, bemiddeling, ouderschapsbegeleiding en het faciliteren van constructieve communicatie tussen ex-partners.

“Dankzij de samenwerking met KANS! kunnen we de expertise die we in huis hebben nog beter benutten en trekken we de kaart voor kinderen”, zegt Jan Bal, algemeen directeur van CAW De Kempen.

Over OSKI

Rijzende ster OSKI maakt zich klaar voor een geweldige toekomst. De 19-jarige artiest bracht in 2019 zijn eerste single uit en is sindsdien geëvolueerd van een jonge knul met dromen naar een volwassen pop-rap artiest met een heldere visie.

Over KANS!

Kinderen Adviseren Na Scheiding is een organisatie/vzw die bestaat uit ervaringsdeskundige jongeren en medewerkers en zich inzet voor kinderen van gescheiden ouders. De organisatie biedt een plaats waar kinderen en jongeren alles wat met de scheiding van hun ouders te maken heeft, kunnen delen met elkaar.

Over CAW De Kempen

CAW De Kempen is een van de 11 Centra voor Algemeen Welzijnswerk in Vlaanderen en Brussel en is er voor iedereen in een kwetsbaar moment. De organisatie biedt psychosociale hulpverlening aan burgers met specifieke aandacht voor welzijnsproblemen op vlak van wonen, relaties en persoonlijke en psychologische
problemen, problemen ten gevolge van armoede en schulden. CAW richt zich ook naar jongeren die met al hun vragen en problemen terecht kunnen in het JAC, een aanbod van het CAW.

Neem voor meer informatie contact op met:

Contactinfo CAW
Nathalie Vanhoof
gsm: 0491 / 711 117
e-mail: nathalie.vanhoof@cawdekempen.be

Contactinfo KANS!
e-mail: kinderenadviserennascheiding@outlook.com
website: via het contactformulier

Ik heb jou iets te vertellen!

(Een deel van) de jongeren van KANS! worden verwacht op 11 oktober 2023 in de Interactie Academie te Antwerpen, waar ze zullen worden geïnterviewd over de impact op de scheiding van hun ouders op hun leven.

Wil je er graag bijzijn? Zie onderstaande link met meer informatie! 🤩

Ps: voor de erkende bemiddelaars onder ons telt dit mee voor de erkende vormingsuren 💪🏻

https://opleidingen.interactie-academie.be/cursussjabloon-met-accreditering-2/workshop-ik-heb-jou-iets-te-vertellen?fbclid=IwAR1Yr8ELCWyI0VdTmrEI210Qrk78umbgEIaQNG-A2fpNqjibIoapLEahIxA

KANS! geeft inspiratie 🙏🏻

KANS! werd gecontacteerd door schrijfster Marijke Umans in kader van haar nieuwe boek “EHBO ouders uit elkaar”. Dit boek is speciaal ontworpen voor kinderen en jongeren en geeft op alfabetische volgorde voorbeelden en informatie op maat van kinderen en jongeren over scheidingen. Onze ervaringsdeskundigen van KANS! hebben zelf ook bijgedragen aan dit boek door hun ervaringen met Marijke te delen.

Ben je ook benieuwd naar dit boek? Het boek is vanaf 8 november 2023 verkrijgbaar!

https://www.marijkeumans.be/

KANS! wordt op de kaart gezet

De voorbije maanden konden jullie van KANS! geregeld posts zien verschijnen op sociale media. Hier geven we kort een terugblik met foto’s van de voorbije activiteiten.

Louise en Lauren ontwierpen een spel om te spelen wanneer er een workshop gegeven wordt. Zo werd KANS! uitgenodigd bij de Karel de Grote-hogeschool en de Vives Hogeschool in Kortrijk om een gastcollege te geven. Omdat we een indruk wouden nalaten bij de studenten alsook de optie om buddy te worden wouden aanreiken, speelden we het spel om helemaal in het verhaal te komen en een dialoog te verkrijgen. Op het einde van de workshops werd er feedback gevraagd waardoor we onze workshops nog beter kunnen maken voor een toekomstig publiek! Lezen jullie hieronder mee de positieve reacties?

Verder konden jullie Louise spotten in het Nieuwsblad waarbij ze een getuigenis doet over de scheiding van haar ouders. Dit in kader van het boek dat Vanessa Maes net uitbracht. Door dit artikel werden we gecontacteerd door jongerenzender MNM om mee te praten over de scheiding bij generation M met Dorianne Aussems.

Het waren prachtige ervaringen en we zijn heel dankbaar voor deze kansen om KANS! op de kaart te zetten. Achter de schermen zijn we de vzw aan het uitbouwen en staan we in contact met Villa Pinedo Nederland.

Boekvoorstelling ‘De helft van mij’

KANS! werd uitgenodigd op de boekvoorstelling van het boek van Vanessa Maes ‘De helft van mij’. Zeker de moeite om te bekijken (meer geschikt voor de ouders)! https://www.vanessamaes.be/de-helft-van-mij-zelfzeker-opvoeden-na-een-conflictscheiding . Wij zijn fan van het boek, en van Vanessa Maes natuurlijk! 😎

Pssst. Herken jij onze leden op onderstaande foto’s? 🤩