Over

Kinderen Adviseren Na Scheiding is een organisatie/vzw die zich inzet voor kinderen van gescheiden ouders. Wij zijn er voor alle kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Wij denken met hen mee en geven ze tips. Wij leren hen (over)leven met gescheiden ouders.

We zijn van mening dat het belangrijk is dat kinderen zo weinig mogelijk negatieve gevolgen van een scheiding ervaren. Daarbij is het noodzakelijk om kinderen en jongeren een stem te geven in de scheiding van hun ouders. Via KANS! kunnen kinderen met gescheiden ouders herkenning, erkenning, hoop en perspectief krijgen. Kortom kinderen met gescheiden ouders moeten gewoon kind kunnen zijn.

KANS! bestaat uit een aantal ervaringsdeskundige jongeren en medewerkers die allerlei acties op poten zetten rond het thema. Zo werkten we reeds samen met het Kinderrechtencommissariaat, CAW, KAJ, KIES, studenten om de stem van kinderen meer zicht (hoor)baar te maken.

We zijn steeds op zoek naar jongeren die onze groep van ervaringsdeskundigen mee willen versterken. Mocht je iemand kennen of zelf interesse hebben, neem dan gerust contact op met ons.

Onze droom is om een online buddyproject op te richten in Vlaanderen voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Onze inspiratiebron is Villa Pinedo in Nederland. (www.villapinedo.nl )


Medewerkers

Ik ben Sofie Gebruers, mens- en natuurliefhebber! Ik ben altijd al een sociaal beestje geweest en ben van daaruit aan mijn studie begonnen, namelijk graduaat Orthopedagogie. Na mijn studies ben ik op De Waaiburg (voorziening binnen BJB) terecht gekomen en daar werk ik nu nog steeds. Ik heb heel wat jaren met hart en ziel als contextbegeleider gewerkt. Vanaf januari 2022 ga ik aan de slag als beleidsmedewerker binnen de Waaiburg, een nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb! In tussentijd heb ik een opleiding Familiaal Bemiddeling gevolgd en dit oefen ik nu ook uit in een praktijk. Daarnaast ben ik voorzitter binnen het Cliëntoverleg en net gestart in de opleiding “Contextgerichte zorg, systemisch counselor”. 

Ik ben zeer blij dat we KANS! hebben kunnen oprichten en hoop dat we heel wat kinderen en jongeren kunnen bereiken!  Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, ik ben mama van 3 kinderen en hou van het gezellige maar soms ook drukke gezinsleven. Ik wandel en zing om mij te ontspannen!


Ik ben Ben Rubbrecht, technieker van beroep en vrijwilliger als Voorzitter van de jeugdorganisatie KAJ.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 6 jaar oud was, de scheiding tussen mijn ouders heeft 15 jaar aangesleept. Binnen deze 15 jaar heb ik ook allerlei negatieve momenten gekend zoals het spelen van postduif voor brieven en boodschappen of alle negatieve praat die mijn ouders mij vertelde over elkaar.

In 2014 deden we binnen onze organisatie (KAJ) een onderzoek naar hoeveel van onze leden gescheiden ouders hadden en welke lasten deze jongeren daarbij moesten dragen, na het onderzoek besloten we ook actie te ondernemen om deze lasten te kunnen minderen bij onze jongeren. Dankzij die werkgroep heb ik in 2015 de keuze kunnen maken om niet meer in co-ouderschap te leven. Omdat ik die keuze nooit had kunnen zonder te praten met die werkgroep wil ik mij ook inzetten om een luisterend oor te kunnen zijn voor andere jongeren om hen te ondersteunen en begeleiden op de moeilijke momenten die zij ondervinden en mijn verhaal te delen in de maatschappij.

Omdat ik mij dus wil inzetten om andere jongeren te helpen ging ik uiteraard in op het aanbod van KANS om hun organisatie mee te ondersteunen. Ik geloof erin dat we met de samenwerking van KANS en KAJ nog veel gaan kunnen bereiken om niet alleen de jongeren te helpen maar ook ouders, grootouders en iedereen die betrokken is bij een scheiding om hen te kunnen helpen, ondersteunen en begeleiden in hun proces.

Ik ben Nathalie Vanhoof en ik word blij van daar waar mensen elkaar ontmoeten.

Mijn studie lag dan ook voor de hand, ik ging orthopedagogie studeren en startte met werken als begeleidster in een leefgroep met adolescente meisjes.

Later werkte ik een 10 jaar in de herstelgerichte time-outleefgroep van de Gemeenschapsinstelling. Van hieruit volgde ik de opleiding tot familiale bemiddelaar en ging daarna in deze functie aan de slag bij CAW De Kempen, waar ik vandaag de dag nog steeds werk. Mijn job bestaat vooral uit scheiding- en ouderschapsbemiddeling, het geven van infosessies en vorming en eerder begeleidde ik ook de kindergroep van Kinderen uit de Knel. Daarnaast ben ik ook actief als voorzitter cliëntoverleg en bemiddelaar in de Jeugdhulp.

Mijn hart ligt vooral bij kinderen en jongeren en vanuit mijn ervaring vind ik dat kinderen uit scheidingssituaties te weinig gehoord worden. Van daaruit besloten we KANS! op te richten.

Ik ben enorm trots op ons project en hoop op verdere mooie samenwerkingen, dat we veel kinderen kunnen bereiken en dat KANS! mag blijven groeien.

Ik ben Caitlyn Crew, een spring in het veld en sta positief in het leven! Ik ben 19 en studeer Communicatiewetenschappen in Gent.  

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 was, al een hele tijd geleden dus. Doorheen de jaren heb ik hierdoor in verschillende situaties gezeten. Ik heb samen met mijn zus een hobbelig parcours gekend door de scheiding. We moesten leren omgaan met plus-ouders, plus-kinderen, rechtszaken, ruzies, … een hele rugzak dus.

Toen ik KANS! leerde kennen voelde ik me direct aangetrokken om te helpen bij het onder de aandacht brengen van de problematieken die kinderen van gescheiden ouders ervaren.  Het is nu eenmaal allemaal niet zo simpel, en ook elke situatie is anders. Een platform creëren om deze zaken te kunnen bespreken is erg belangrijk en dan deel ik maar al te graag mijn verhalen om anderen te helpen.

Maar dat is natuurlijk maar een klein stukje van mijn leven! Ik studeer ook nog en ben al 4 jaar leiding bij de KSA, wat ik met enorm veel passie doe. Ook mijn vrienden zijn enorm belangrijk en voor hen maak ik maar al te graag tijd vrij.

Ik ben Mia Claes en al vele jaren bezig met bemiddeling in de brede zin en de laatste jaren vooral met bemiddeling in familiezaken. Sinds 2008 ben ik erkend bemiddelaar en heb ik ook een eigen praktijk www.polyfonie.be.

Daarnaast werk ik aan de hogeschool UCLL waar ik lesgeef in bemiddeling (postgraduaat bemiddeling- docent en coördinator), trainingen geef aan het werkveld rond conflicthantering en bemiddeling en onderzoek doe rond de stem van het kind in scheidings- en ouderschapsbemiddeling (expertisecel Resiliënt People). Ik ben ook senior opleider aan de Interactie-academie waar ik ook lange en korte opleidingen verzorg rond bemiddeling.

Ik ben Lauren De Kerf, hoofdmaatschappelijk werker van beroep. Op de lagere school zagen medeleerlingen mij geregeld als ‘conflictoplosser’ of iemand waar ze hun verhaal tegen kwijt konden. Ik merkte op dat die ondersteunende en bemiddelende rol was wat ik wou doen als job later. In het middelbaar was mijn opleiding dus niet moeilijk te kiezen en werd dit ‘humane wetenschappen’. In het hoger onderwijs studeerde ik logischerwijs ‘sociaal werk’. Om het helemaal af te maken en mijn droom als kind na te streven, volgde ik tijdens het academiejaar 2020 – 2021 de postgraduaat familiaal bemiddelaar. Om tussen alle opleidingen en werk mijn hoofd leeg te maken, ga ik geregeld sporten en wandelen, lees ik een boek of spreek ik af met vrienden en familie.

KANS! kwam via de opleiding bemiddeling op mijn pad. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 jaar oud was. Mijn gezinssituatie is de voorbije jaren hierdoor geregeld gewijzigd: nieuwe stiefouders, kinderen met stiefouders, … . Binnen KANS! zie ik het als een expertise dat ik kan binnenbrengen in ons team. Kinderen en jongeren adviseren en ondersteunen is voor mijn kinderdroom de kers op de taart.

Ik ben Louise De Vos, laatste jaar studente sociaal werk – maatschappelijk adviseur, dochter van gescheiden ouders, zus, nicht, tante, meter, vriendin, lief en een sociaal beestje.
Sociaal contact zorgt ervoor dat mijn batterij opgeladen blijft. Vanuit mijn studies voor maatschappelijk adviseur vind ik het fantastisch dat ik het sociale contact kan combineren met een meerwaarde betekenen voor anderen.
Ik ben enorm dankbaar dat ik KANS! heb leren kennen. Als dochter van gescheiden ouders was/is het niet altijd even gemakkelijk. Dat ik nu andere kinderen van gescheiden ouders kan ondersteunen op dat hobbelige parcours dat een scheiding toch wel is, vind ik zeer fijn en waardevol.


Laten we samen wat opbouwen

Bij KANS! geven kinderen en jongeren het advies en zijn zij de experts!